nicolas costantinou

METAVASIS



Ανάμεσα στα άλμπουμ παγκόσμιων πρεμιέρων, ο καλλιτέχνης της Steinway Νικόλας Κωσταντίνου ερμηνεύει τα 12 Πρελούδια για σόλο πιάνο του Κωνσταντίνου Γ. Στυλιανού, το καθένα εμπνευσμένο από ένα διαφορετικό έργο τέχνης.

Το 2008, στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων για τον εορτασμό της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, ζητήθηκε από τον Στυλιανού να συνθέσει ένα μουσικό έργο για σόλο πιάνο που θα εκτελούνταν στη Μεγάλη Αίθουσα της έδρας της UNESCO στο Παρίσι. Το αποτέλεσμα ήταν δύο πρελούδια, το καθένα εμπνευσμένο από ένα έργο τέχνης (ζωγραφική ή γλυπτική)- η επιλογή της μορφής καθορίστηκε επίσης από τα δύο βιβλία πρελούδιων του Debussy. Μετά από αυτά τα δύο αρχικά έργα για πιάνο, ο Στυλιανού αποφάσισε να συνεχίσει να συνθέτει πρελούδια μέχρι να ολοκληρωθεί ένας κύκλος 12 έργων. Το τελευταίο πρελούδιο συντέθηκε το 2014, ενώ οι τελικές αναθεωρήσεις έγιναν το 2018.

Από την αφετηρία του συνόλου, ένα προϊστορικό γλυπτό μιας φτερωτής θεάς, η Στυλιανού αγκαλιάζει ένα ευρύ φάσμα τέχνης: τη Σύνθεση για μπλε και κίτρινο (1932) του Mondrian, τους πίνακες L'étang des sœurs (1875) του Cézanne, Snow Storm - Steam-Boat off a Harbour's Mouth (1842) του J.M.W. Turner, τον Άγγελο που δακρύζει από το τρίπτυχο Seilern (περ. 1410/15) του Campin, το έργο του Caspar David Friedrich, Die Lebensstufen (1835), το αγαλματίδιο του Alberto Giacometti, L'homme qui marche (1947), τους πίνακες La leçon de piano (1916) του Matisse, Der Kuss (1907/08) του Klimt, Le rond rouge (1939) του Kandinsky, Ο Κόσμος της Κύπρου (1967/72) του Αδαμάντιου Διαμαντή και The Dance (1988) της Paula Rego.

Το αποτέλεσμα είναι μια ζωντανή, πολύχρωμη και εμπνευσμένη σειρά από πρελούδια, καθένα από τα οποία διακρίνεται όχι μόνο από έναν μοναδικό τονικό και υφολογικό χαρακτήρα, αλλά και από την προσωπική προσέγγιση του οργάνου που είναι τόσο χαρακτηριστική για το ύφος του συνθέτη.

Στόχος του Κωσταντίνου είναι να προσελκύσει το κοινό ώστε να εμπλακεί ενεργά στα 12 αντιθετικά και διαφορετικά κομμάτια, δημιουργώντας μια δυναμική και συναρπαστική σχέση μεταξύ μουσικής, καλλιτέχνη και ακροατή. Αυτή η ιδέα αντικατοπτρίζεται στον τίτλο του άλμπουμ, ...metavasis, που είναι η αρχαία ελληνική λέξη για τη «μετάβαση».

Ο Νικόλας Κωσταντίνου, ο οποίος κατέχει διδακτορικό τίτλο από το Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου, είναι γνωστός για την ικανότητά του να εντυπωσιάζει το κοινό με την τολμηρή επιλογή του ρεπερτορίου του, παλιού και νέου. Έχει χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως «...ένας καλλιτέχνης με βαθιά συναισθήματα, ο οποίος είναι ικανός να ερμηνεύει μουσική με όλο του το είναι και την ψυχή...» (Kaleva, 2003), ενώ οι ερμηνείες του έχουν χαρακτηριστεί «κολοσσιαίες» και «δραματικές» (συνθέτης Dimitri Nicolau). Ο Κωνσταντίνου σπούδασε στην Ελληνική Ακαδημία Μουσικής, στη Μουσική Ακαδημία Ferenc Liszt του Szeged και στο Πανεπιστήμιο Ferenc Liszt της Βουδαπέστης, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην ερμηνεία από το Ινστιτούτο Μουσικής του Cleveland των ΗΠΑ.

Ο Ελληνοκύπριος συνθέτης Κωνσταντίνος Γ. Στυλιανού σπούδασε και ζει σήμερα στο Λονδίνο. Η μουσική του έχει εκτελεστεί από κορυφαίες ορχήστρες, όπως η Philharmonia, η Συμφωνική Ορχήστρα Bruckner, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οξφόρδης, η Παγκόσμια Ορχήστρα Jeunesses Musicales και η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, καθώς και σε σημαντικούς χώρους όπως το Wigmore Hall στο Λονδίνο, το King's Theatre στο Εδιμβούργο, το St David's Hall στο Κάρντιφ, το Teatro La Fenice στη Βενετία, το Beethoven-Haus στη Βόννη, η αίθουσα συναυλιών ORF στη Βιέννη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η έδρα της UNESCO και η Cathédrale Saint-Louis des Invalides στο Παρίσι.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.odradek-records.com/release/metavasis/

Ακουστικά δείγματα: https://on.soundcloud.com/Ck5jP

Αγορά άλμπουμ: https://www.amazon.co.uk/s?i=popular&rh=p_32%3ANicolas+Constantinou&ref=dp_byline_sr_music_1

Ακούστε διαδικτυακά:

Ψηφιακό βιβλιαράκι: https://issuu.com/odradek-records/docs/odrcd438_metavasis_itunes