νικόλας κωσταντίνου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Νικόλας Κωσταντίνου έχει την ικανότητα να εντυπωσιάζει το κοινό τόσο με τις τολμηρές επιλογές του από παραδοσιακό και μοντέρνο ρεπερτόριο, όσο και με τις εμφανίσεις του με ασυνήθιστα μουσικά σχήματα. Έχει επαινεθεί από κριτικούς μουσικής ως «… καλλιτέχνης με βαθύτατα αισθήματα, ο οποίος είναι ικανός να ερμηνεύει μουσική με ολόκληρη την ψυχή και το είναι του…» και οι ερμηνείες του έχουν χαρακτηριστεί ως «κολοσσιαίες» και «δραματουργικά πλούσιες».

Έχει δώσει συναυλίες στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Τουρκία και τη Φιλανδία, ενώ συχνά φιλοξενείται στο Wigmore Hall (Λονδίνο), στο Musikverein (Βιέννη), Beethoven-Haus (Βόννη) και στη Μουσική Ακαδημία Ferenc Liszt (Βουδαπέστη). Ο Νικόλας εμφανίζεται σε διεθνή Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, όπως το Kuhmo, το Oulunsalo Soi (Φιλανδία), το Gödöllő (Ουγγαρία), το Ledra Music Soloists και τα Κύπρια (Κύπρος), καθώς και στο περίφημο Wigmore Hall του Λονδίνου ως σολίστας. Έχει εμφανιστεί με τη Philharmonia Orchestra, την Ρωσική Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου Αγ. Πετρούπολης, την Ορχήστρα Κονσέρτου Βουδαπέστης, την Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου Failoni και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, με μαέστρους όπως τον Esa Heikkilä, τον Konrad von Abel, τον Juri Gilbo, τον Νότη Γεωργίου, τον Σπύρο Πίσυνο, τον Άγη Ιωαννίδη, τον Ervin Acél και τον Maciej Zoltowski. Συνεργάστηκε επίσης με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως τον Gustav Rivinius, τον Erkki Rautio, τον David Cohen, τον Péter Somodari, τον Vilmos Szabadi, τον Tytus Miecznikowski, τον Gábor Varga, τον Francesco Quaranta, τον Wolfgang Schroeder, τη Μαργαρίτα Ηλία, τον Κύρο Πατσαλίδη, την Chloë Hanslip, και τον Kazuhiro Tagaki, καθώς και με τα κουαρτέτα εγχόρδων Meta4 και Akadémia. Τη σεζόν 2013-14, με τον βιολονίστα Νίκο Πίττα, ο Δρ Κωσταντίνου έχει παρουσιάσει ολόκληρο το έργο του Λ. Φ. Μπετόβεν για βιολί και πιάνο. Παράλληλα, ο Νικόλας παρουσιάζει συχνά έργα Κυπρίων συνθετών στην Κύπρο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και πρώτων παγκόσμιων παρουσιάσεων.

Ο Νικόλας Κωσταντίνου είναι απόφοιτος του μουσικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Σέγκεντ, του Πανεπιστημίου Μουσικής Ferenc Liszt στη Βουδαπέστη, του Ινστιτούτου Μουσικής στο Cleveland του Οχάιο, καθώς και του Βασιλικού Κολεγίου Μουσικής του Λονδίνου, και είναι κάτοχος των τίτλων Master of Music in performance, και Διδακτορικού (PhD). Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο Η Μουσική Δωματίου του Ernő Dohnányi; Παράδοση, Καινοτομία και Ουγγρική ταυτότητα.

Έχει δουλέψει με τη Μárta Gulyás, τον Dr. Daniel Shapiro, το Sándor Falvai, το Ferenc Kerek, τον Julian Jacobson, την Τάνια Οικονόμου και τη Βάντα Οικονόμου-Κωνσταντίνου. Εργάστηκε επίσης με τον Dmitri Bashkirov, τον Νικόλα Οικονόμου, το Vadim Suchanov, το Ferenc Rados μεταξύ άλλων. Μαθητές του έχουν κερδίσει βραβεία σε διεθνής διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου και έχουν γίνει δεκτοί σε αναγνωρισμένες σχολές στο εξωτερικό όπως την Ανώτατη Μουσική Σχολή «Βασίλισσα Σοφία» της Μαδρίτης και το Κονσερβατουάρ Νέας Αγγλίας στη Βοστόνη των ΗΠΑ. Ο Δρ Κωσταντίνου έχει επαινεθεί για την διδακτική του προσφορά από επώνυμους του χώρου. Επί του παρόντος ζει και διδάσκει στην Λευκωσία, είναι Λέκτορας πιάνου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και καθηγητής πιάνου στο Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας.

"Ο Νικόλας Κωσταντίνου έδωσε μια άψογη ερμηνεία της συχνά προσηνής σονάτας Κ. 333 του Μότσαρτ στις 22 Ιουλίου, με όλες τις διακυμάνσεις του τέμπο να ακούγονται φυσικές. Το Andante τραγουδούσε συνεχώς καθώς το αρκετά εξωστρεφές φινάλε περιείχε στιγμές πάθους. Τη Σονάτα ακολούθησε μια ηρωική ανταπόκριση στην αυθεντικότητα και εκφραστική δύναμη της Φαντασίας σε φα ελάσσονα του Σοπέν. Ο Κωσταντίνου έδειξε επίσης να κατανοεί επίσης την ελευθερία, τη μεγαλοπρέπεια και τη μοιραία εξέλιξη του έργου αυτού. ...”

Max Harrison
Musical Opinion – Σεπτέμβρης-Οκτώβρης 2009

«[Ο Κωσταντίνου] άρχισε τη συναυλία του με τη δεύτερη Παρτίτα, BWV 826 του Μπαχ, μία αξιόλογα καθαρή και ενεργητική ερμηνεία, συνεχίζοντας με το δεύτερο βιβλίο Εικόνες του Ντεμπισύ, στο οποίο ο έμφυτος ιμπρεσιονισμός ήταν στο επίκεντρο της ερμηνείας, ιδιαίτερα στην τελική κίνηση ‘Χρυσόψαρα’».  
Robert Matthew-Walker
Musical Opinion - Απρίλης-Μάης 2005

«Ο Κωσταντίνου πέτυχε να δείξει τον εαυτό του ως ένας μουσικός με βαθιά αισθήματα που μπορεί να ερμηνεύσει με ολόκληρο το είναι και την ψυχή του».
Hanna Laulajainen
KALEVA – 4 Αυγούστου 2003

«Ακούγοντας εκτελέσεις του Νικόλα Κωσταντίνου ομολογώ ότι βρέθηκα μπροστά σε κολοσσιαίες ερμηνείες».
Δημήτρη Νικολάου – Συνθέτης
02 Ιανουαρίου 2002