νικόλας κωσταντίνου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Νικόλας Κωσταντίνου, ο οποίος έχει πρόσφατα τιμηθεί με τον τίτλο Steinway-Artist, έχει την ικανότητα να εντυπωσιάζει το κοινό, τόσο με τις τολμηρές επιλογές του από το παραδοσιακό και το μοντέρνο ρεπερτόριο, όσο και με τις εμφανίσεις του με ασυνήθιστα μουσικά σχήματα. Έχει επαινεθεί από κριτικούς μουσικής ως «… καλλιτέχνης με βαθύτατα συναισθήματα, ο οποίος είναι ικανός να ερμηνεύει μουσική με ολόκληρη την ψυχή και το είναι του …» (Kaleva) και οι ερμηνείες του έχουν χαρακτηριστεί ως «κολοσσιαίες» και «δραματικές» (D. Nicolau).

Ο Νικόλας έχει δώσει συναυλίες στην Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, Ουγγαρία, Φιλανδία, Πορτογαλία, Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και έχει φιλοξενηθεί στο Wigmore Hall (Λονδίνο), στο Musikverein (Βιέννη), στο Beethoven-Haus (Βόννη) και στη Μουσική Ακαδημία Ferenc Liszt (Βουδαπέστη). Ο Δρ. Κωσταντίνου έχει εμφανιστεί σε διεθνή Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, όπως το Kuhmo, το Oulunsalo Soi (Φινλανδία), το Gödöllő (Ουγγαρία), το Ledra Music Soloists και τα Κύπρια (Κύπρος). Έχει εμφανιστεί με τη Philharmonia Orchestra, τη Ρωσική Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου Αγ. Πετρούπολης, την Ορχήστρα Κονσέρτου Βουδαπέστης, την Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου Failoni και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, με μαέστρους όπως τον Esa Heikkilä, τον Konrad von Abel, τον Juri Gilbo, τον Νότη Γεωργίου και τον Maciej Zoltowski.

Παράλληλα με τη σόλο καριέρα του, ο Νικόλας απολαμβάνει να παίζει μουσική συντροφιά με άλλους, συμπεριλαμβανομένων διεπιστημονικών συνεργασιών με χορευτές, χορογράφους, ζωγράφους και άλλους καλλιτέχνες πολυμέσων. Οι συνεργασίες του στον τομέα της μουσικής δωματίου συμπεριλαμβάνουν διεθνώς αναγνωρισμένους σολίστες, όπως οι βιολονίστες Vilmos Szabadi, Chloë Hanslip, Kazuhiro Tagaki, Νίκος Πίττας, Wolfgang Schroeder, οι τσελίστες Gustav Rivinius, Erkki Rautio, David Cohen, Péter Somodari, Tytus Miecznikowski, οι φλαουτίστες János Bálint, Virginie Bove, ο ομποΐστας Francesco Quaranta, ο κλαρινετίστας Gábor Varga και τα κουαρτέτα εγχόρδων Meta4 και Akadémia. Ο Νικόλας έχει ιδιαίτερη αγάπη για το κλασικό τραγούδι και συνεργάζεται με ευχαρίστηση με ένα ευρύ φάσμα τραγουδιστών, όπως οι σοπράνο Μαργαρίτα Ηλία, Κατερίνα Μηνά, Ζώη Νικολαΐδου, Θεοδώρα Ράφτη, η μετζο-σοπράνο Έλλη Αλωνεύτου, οι τενόροι Christian Zenker, Στέλιος Γεωργίου, Μάριος Ανδρέου και ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης.

Παράλληλα, παρουσιάζει τακτικά έργα Κυπρίων συνθετών, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και πρώτων παγκόσμιων παρουσιάσεων, με επίκεντρο τη μουσική του Κωνσταντίνου Γ. Στυλιανού (γεν. 1972), έχοντας δώσει τις παγκόσμιες πρεμιέρες πολλών έργων του για σόλο πιάνο, μουσική δωματίου και για φωνή και πιάνο. Κατά τη διάρκεια του 2023, ο Νικόλας θα κυκλοφορήσει τρεις ψηφιακούς δίσκους με την εταιρία Odradek. Το πρώτο, με τίτλο metavasis, θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2023 και θα περιλαμβάνει τα 12 Πρελούδια, Βιβλίο Α΄ του Κ. Γ. Στυλιανού. Το δεύτερο, με τίτλο Past Forward, θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο και θα περιέχει τις δύο πρώτες σονάτες για βιόλα και πιάνο του Στυλιανού, με τον βιολίστα Máté Szűcs. Το τρίτο, με τίτλο Hedra, θα είναι διαθέσιμο αργότερα το φθινόπωρο. Θα περιλαμβάνει σονάτες για βιολοντσέλο και πιάνο με τον τσελίστα Péter Somodari.

O Δρ. Κωσταντίνου έχει παρουσιάσει με τον βιολονίστα Νίκο Πίττα και με τον τσελίστα Péter Somodari ολόκληρη τη σειρά έργων του L. v. Beethoven για βιολί και πιάνο (2013–14) και για βιολοντσέλο και πιάνο (2015–16). Το 2018, παρουσίασε ένα ρεσιτάλ πιάνου με τίτλο ‘Μια βραδιά με τον Σοπέν’, σε μια περιοδεία, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Λάρνακας, στη Λευκωσία, στη Βηρυτό και στο Λονδίνο. Αργότερα, τον Δεκέμβριο, συμμετείχε σε μια συναυλία μουσικής δωματίου με τίτλο ‘Μουσική με τους κορυφαίους’, όπου παρέα με τον εξάρχοντα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Σίμο Παπάνα, την πρώτη βιόλα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Maté Szűcs και τον πρώτο τσελίστα της Φιλαρμονικής της Βιέννης, Péter Somodari, ερμήνευσε κουαρτέτα για πιάνο των Mozart, Schumann και Brahms.

Το πάθος του Νικόλα για τη μουσική, και για τις τέχνες γενικότερα, καλλιεργήθηκε από μικρή ηλικία· προέρχεται από οικογένεια γνωστών μουσικών, καλλιτεχνών, ηθοποιών, χορευτών, χορογράφων και αρχιτεκτόνων. Ο Νικόλας Κωσταντίνου είναι απόφοιτος του μουσικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Σέγκεντ, του Πανεπιστημίου Μουσικής Ferenc Liszt στη Βουδαπέστη, του Ινστιτούτου Μουσικής στο Cleveland του Οχάιο, καθώς και του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής του Λονδίνου, και είναι κάτοχος των τίτλων Master of Music in Performance, και Διδακτορικού (PhD). Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο «Η Μουσική Δωματίου του Ernő Dohnányi: Παράδοση, Καινοτομία και Ουγγρική Ταυτότητα».Έχει μελετήσει με τη Μárta Gulyás, τον Dr Daniel Shapiro, τον Sándor Falvai, τον Ferenc Kerek, τον Julian Jacobson, την Τάνια Οικονόμου και τη Βάντα Οικονόμου-Κωνσταντίνου. Μελέτησε επίσης μεταξύ άλλων με τον Dmitri Bashkirov, τον Νικόλα Οικονόμου, τον Vadim Suchanov και τον Ferenc Rados.

Μαθητές του έχουν κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου και έχουν γίνει δεκτοί σε αναγνωρισμένες σχολές στο εξωτερικό, όπως την Ανώτατη Μουσική Σχολή Βασίλισσα Σοφία στη Μαδρίτη, την Ανώτατη Σχολή Μουσικής Φρανς Λιστ στη Βαϊμάρη, το Βασιλικό Κονσερβατουάρ της Σκωτίας στη Γλασκόβη, τη Σχολή Purcell στο Λονδίνο και το Κονσερβατουάρ Νέας Αγγλίας, στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Ο Δρ. Κωσταντίνου έχει επαινεθεί για τη διδακτική του προσφορά από επώνυμους του χώρου. Επί του παρόντος, ζει και διδάσκει στη Λευκωσία, είναι Βοηθός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και καθηγητής πιάνου στα Μουσικά Σχολεία Λευκωσίας. Άρθρα του για τον Μπετόβεν έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Διόραμα.

David Allen Moore
Φιλαρμονική του Λος Άντζελες
Αναπληρωτής Καθηγητής, The USC Thornton School of Music
24 Φεβρουαρίου 2020

«Ο Νικόλας Κωσταντίνου έδωσε μια άψογη ερμηνεία της συχνά προσηνής σονάτας Κ. 333 του Μότσαρτ στις 22 Ιουλίου, με όλες τις διακυμάνσεις του τέμπο να ακούγονται φυσικές. Το Αντάντε τραγουδούσε συνεχώς καθώς το αρκετά εξωστρεφές φινάλε περιείχε στιγμές πάθους. Τη Σονάτα ακολούθησε μια ηρωική ανταπόκριση στην αυθεντικότητα και εκφραστική δύναμη της Φαντασίας σε φα ελάσσονα του Σοπέν. Ο Κωσταντίνου έδειξε επίσης να κατανοεί επίσης την ελευθερία, τη μεγαλοπρέπεια και τη μοιραία εξέλιξη του έργου αυτού. ...»
Max Harrison
Musical Opinion – Σεπτέμβρης-Οκτώβρης 2009

«[Ο Κωσταντίνου] άρχισε τη συναυλία του με τη δεύτερη Παρτίτα, BWV 826 του Μπαχ, μία αξιόλογα καθαρή και ενεργητική ερμηνεία, συνεχίζοντας με το δεύτερο βιβλίο Εικόνες του Ντεμπισύ, στο οποίο ο έμφυτος ιμπρεσιονισμός ήταν στο επίκεντρο της ερμηνείας, ιδιαίτερα στην τελική κίνηση ‘Χρυσόψαρα’».  
Robert Matthew-Walker
Musical Opinion - Απρίλης-Μάης 2005

«Ο Κωσταντίνου πέτυχε να δείξει τον εαυτό του ως ένας μουσικός με βαθιά αισθήματα που μπορεί να ερμηνεύσει με ολόκληρο το είναι και την ψυχή του».
Hanna Laulajainen
KALEVA – 4 Αυγούστου 2003

«Ακούγοντας εκτελέσεις του Νικόλα Κωσταντίνου ομολογώ ότι βρέθηκα μπροστά σε κολοσσιαίες ερμηνείες».
Δημήτρη Νικολάου – Συνθέτης
02 Ιανουαρίου 2002